Pneumon 41, 2004  >>  In memoriam

In memoriam: Dr Sava Milivojević
(Polača, Knin 1948. - Sremska Kamenica 2004.)

Spremajući se za novi radni dan u operacionoj sali, 28. Septembra 2004. u Sremskoj Kamenici u 56-oj godini iznenada je preminuo Dr Sava Milivojević, grudni hirurg, načelnik Odeljenja za hirurgiju grudnog zida Klinike za grudnu hirurgiju Instituta za plućne bolesti.

Dr Sava Milivojević je rođen u Polači, opština Knin 1948. Osnovnu školu i Gimnaziju je završio u Somboru, a Medicinski fakultet Univerziteta u Novom Sadu 1974. Nakon obavljenog lekarskog staža u opštoj bolnici Sombor i rada u opštoj praksi u ambulanti u Sremskim Karlovcima, zaposlio se na Institutu za plućne bolesti u Sremskoj Kamenici 1979. godine. Specijalistički ispit iz grudne hirurgije položio je 1983. godine u Beogradu.

Dr Milivojević je ogromnim radom i požrtvovanjem stekao reputaciju vrsnog hirurga. Kao mlad hirurg tokom 80-tih godina XX veka radio je najkompleksnije operativne zahvate u grudnom košu. Sa početkom rata na području bivše Jugoslavije, Dr Milivojević se u više navrata vraćao u rodni kraj u periodu od 1993.-1994. godine, i kao jedini grudni hirurg u Kninskoj bolnici poneo ogroman teret zbrinjavanja ratne traume. Trauma grudnog koša je bila posebna oblast interesovanja Dr Milivojevića. U toj oblasti je autor više stručnih radova. Druga oblast u kojoj se Dr Milivojević posebno isticao je edukacija mladog hirurškog naraštaja. Nesebično je delio sa nama svoje znanje, iskustvo i veštinu.

Kakav je čovek bio Sava, videlo se i po nepreglednoj koloni ljudi koja ga je ispratila do mesta večnog mira. Ispratili su velikog hirurga, divnog čoveka i prijatelja. Svojim radom i poštenjem, Dr Sava Milivojević je ostavio neizbrisiv trag na Klinici za grudnu hirurgiju u Sremskoj Kamenici. Još jednom izražavamo najdublje saučešće supruzi Miri i ćerki Jovani.

Večna mu slava.

 

Izdavač  Respirona:  Institut  za  plućne  bolesti,  Sremska  Kamenica