XIV godišnji kongres Evropskog respiratornog udruženja (ERS), Glazgov, 2004

Ivan Kopitović, Lidija Vrtunski-More,
Institut za plućne bolesti, Sremska Kamenica

Godišnji kongresi ERS-a predstavljaju najznačajniji naučni skup u Evropi u oblasti respiratorne medicine, veoma popularan kako među kliničarima, tako i medju naučnim radnicima koje interesuje bazična nauka. Otuda je izuzetno važno sačiniti raznovrstan, dobro izbalansiran program koji će zadovoljiti interese eksperata različitih profila i interesovanja. Ovaj dogadjaj obezbedjuje platformu za dalje pomake u razumevanju mehanizama nastanka i iznalažemju novih, efikasnijih modealiteta lečenja respiratornih oboljenja. Ovog septembra je više od 14.500 delagata učestvovalo na XIV godišnjem kongresu ERS-a u Glazgovu (Velika Britanija).

UK 1630
Germany 788
Italy 698
France 682
Spain 512
USA 505
Turkey 465
The Netherlands 439
Switzerland 363
Greece 356
Tabela 1. Lista najzastupljenijih zemalja na XIV ERS kongresu.

Ovogodišnji ERS Kongres prevazišao je sva očekivanja u pogledu broja učesnika, potvrdjujući još jednom da je najveći naučni skup u oblasti respiratorne medicine u Evropi. Stručno-naučni program Kongresa je, kao i do sada, zadovoljavao najviše standarde kvaliteta, uz uobičajenu dobru posećenost simpozijuma i postdiplomskih kurseva. Ovogodišnju novinu predstavljala je Konferencija primarne nege, održana neposredno pre glavnog sastanka, koja je okupila više od 500 delegata.

Zdravlje pluća je ponovo fokusirano kao centralna tema ovogodišnjeg, kao i prethodnih ERS kongresa, uz davanje izuzetnog publiciteta socijalno-ekonomskom aspektu plućnih bolesti. U centru Glazgova podignut je "spirometrijski šator" u kojem je oko 1.000 "zdravih" Glazgovljana proverilo svoju plućnu funkciju. Prve analize dobijenih rezultata pokazuju da 11% testiranih osoba ima patološki nalaz plućne funkcije.

XIV godišnji ERS kongres koji je održan od 04.-09. septembraje u Galzgovubio izuzetno uspešan i u medijskom smislu. Akreditovano je 180 novinara iz 32 zemlje i 90 medijskih kuća iz svih krajeva sveta zatražilo je da im se putem e-maila šalju izveštaji sa ovog skupa. Ovogodišnja, nešto strožija procedura akreditacije novinara, pokazala se opravdanom; akreditacije su dobili samo novinari renomiranih novinskih kuća, što je omogućilo izuzetno profesionalan rad pres-centra.

Održane su tri izuzetno uspešne konferencije za štampu koje su pokrile šest različitih tema, zahvaljujući trudu dvanaestorice renomiranih govornika.

Od prvog godišnjeg ERS sastanka održanog u Briselu 1991. godine do danas, rastao je broj lekara, naučnih radnika u oblasti respiratorne medicine i srodnih područja, izlagača, industrijskih menadžera i drugih zainteresovanih koji su se prijavljivali za učešće na ovom skupu, koji je izrasta u jedan od najvažnijih naučnih dogadjanja u Evropi., dostižući ove godine rekordnih 14-15.000 učesnika. Nekoliko hiljada prijavljenih i prihvaćenih radova pokazuje da su učesnici želeli da prikažu i prodiskutuju svoje originalne podatke kroz usmene i poster prezentacije ili tematske poster sesije.

Cilj ERS kongresa jeste upoznavanje učesnika sa najnovijim informacijama, uz istovremeno pružanje vizije budućnosti.. Godišnji ERS kongres je internacionalna arena u pravom smislu, koja okuplja učesnike i delegate iz gotovo 100 zemalja sa svih kontinenata. Ono što posebno raduje, jeste sve veći broj učesnika iz novopridruženih članica EU, Ruske Federacije, kao i zemalja Srednjeg Istoka i područja Azijskog Pacifika koje pokazuju sve veće interosovanje za saradnju sa ERS-om.Godišnji ERS kongres nije samo izuzetna mogućnost za unapređenje naučnog znanja, već i prilika da se barem jednom godišnje sretnu prijatelji i upoznaju nove kolege!

Grafikon 1. Linearni trend porasta broja prihvaćenih radova na godišnjim kongresima ERS-a.
 

Izdavač  Respirona:  Institut  za  plućne  bolesti,  Sremska  Kamenica