Izveštaj sa regionalnog treninga "Rukovođenje programima kontrole tuberkuloze" - Varšava, 4-15. 11. 2004. god.

Prof. dr Vesna Kuruc
Institut za plućne bolesti, Sremska Kamenica

Obuka za regionalne menadžere u programima kontrole tuberkuloze, organizuje se već četvrtu godinu za redom u Varšavi (Poljska). Pokrovitelji ove obuke su Svetska Zdravstvena Organizacija - evropska kancelarija za tuberkulozu (WHO-Euro TB), kao i Holandsko Kraljevsko Udruženje za tuberkulozu (KNCV Tuberculosis Foundation).

Cilj ove obuke je razvijanje veština rukovođenja kod već iskusnih lekara koji se bave kontrolom tuberkuloze u zemljama Centralne i Istočne Evrope i bivšeg Sovjetskog Saveza. Ove godine sam ja bila predstavnik Srbije i Crne Gore, a uz mene je bilo bilo još 34 učesnika, 8 iz Centralne i Istočne Evrope i 24 iz bivšeg SSSR-a.

Glavne teme kojima se bavila obuka su bile sledeće:

  • Tuberkuloza: prenošenje i kontrola faktora okoline, dijagnostika i uloga različitih tehnika, tretman obolelih i prevencija rezistentne tuberkuloze;
  • Kontrola tuberkuloze u rizičnim grupama: kontakti, zatvorenici, TB/HIV, ostali;
  • Epidemiologija: osnove deskriptivne epidemiologije, rizik od infekcije, obolevanja i umiranja.
  • Praćenje ishoda lečenja: definicija slučaja tuberkuloze, prikupljanje i analiza podataka, rezistencija na lekove i ishod lečenja.
  • Kontrola tuberkuloze: planiranje programa, finansija, materijala, osoblja, implementacija i evaluacija programa.
  • Informacija, edukacija i komunikacija: zdravstvena edukacija pacijenata, stanovništva i socijalni marketing.

Rukovodilac treninga je bio Prof. dr Jaap Veen iz KNCV Tuberkulosis Foundation, dok su predavači bili svetski eksperti iz odgovarajućih oblasti.

Predavanja su bila organizovana u Institutu za plućne bolesti u Varšavi, visokko specijalizovanoj i vrhunski opremljenoj bolnici za tuberkulozu.

Tokom treninga, organizovana je poseta oblasti u kojoj se primenjuje DOTS program (Gdanjsk), kao i poseta Odeljenju za tuberkulozu zatvorske bolnice u Sopotu.

U zaključku mogu reći, da je ovaj trening organizovan izuzetno dobro, da daje sva potrebna znanja i veštine, koje su potrebne nacionalnim i regionalnim menadžerima u implementaciji i pravilnom vođenju DOTS strategije i kontroli tuberkuloze. Nadam se da će se ovi kursevi i nadalje, svake godine ordžavati, što će dati mogućnost lekarima pulmolozima iz svih regiona naše zemlje da steknu potrebne veštine, koje će kasnije primeniti na implementaciji i vođenju DOTS strategije u Srbiji i Crnoj Gori.

 

Izdavač  Respirona:  Institut  za  plućne  bolesti,  Sremska  Kamenica